Tom Vandenkendelaere Roeselare

Zaterdagvoormiddag nam ik met een aantal CD&V-jongeren, net zoals enkele collega’s hier, deel aan de zwerfvuilopkuisdag georganiseerd door Stad Roeselare. Telkens weer wordt je verrast van wat allemaal in wegen en bermen arriveert: wc-potten, dode katten, you name it.

De zwerfvuilopkuisdag is verdienstelijk en tegelijk broodnodig, maar in feite zouden we allemaal meer moeten doen. Zo denk ik aan de actie van collega Geert Huyghe om op wijkniveau bermen te ruimen. Zo denk ik ook aan de actie van onze jongerenafdeling waarbij we vorige maand zijn gaan ploggen. Plogging komt uit Scandinavië overgewaaid: je gaat joggen en neemt een zak mee om tegelijk vuilnis op te rapen. Televisiepresentator Ruben Van Gucht deed dat voor het eerst in België.

We zouden via de Kazandstraat zo naar het jaagpad lopen. Maar verder dan de Kazandstraat zijn we niet geraakt: we raapten daar in een klein uur onder andere een immobord in polyprop op, maar ook isomo, isolatieschuim, een plastic taartdoos, een (lege) fles rosé en ga zo maar door. Daarnaast maar liefst 218 blikjes en flesjes, en dat in één enkele straat!

Ik besef maar al te goed dat de Stad al enorme inspanningen levert, denk aan de glasbollen met cameratoezicht, de vele vuilbakken en inderdaad haar deelname aan het Mooimakers-project. Maar moeten we niet erkennen dat gewoon meer actie rond zwerfvuil nodig is? Een eerste stap daarbij is volgens mij het toetreden van de Statiegeldalliantie die pleit voor statiegeld op blikjes en flesjes. Had die bestaan, verdienden we al joggend 54,5 EUR op een uurtje tijd.

Concreet daarom mijn vraag: is de Stad bereid om deze alliantie toe te treden en op Vlaams niveau mee voor statiegeld te pleiten? En welke acties wil de Stad ondernemen om onze grachten, bermen en waterlopen van zwerfvuil te bevrijden?

 

Maar liefst 4000kg zwerfvuil raapten we met vrijwilligers zaterdag in Roeselare op😵. Zonet stelde ik in de gemeenteraad de vraag aan het bestuur om tot de statiegeldalliantie toe treden en extra inspanningen rond zwerfvuil te voorzien. Blij te horen dat Stad Roeselare dat zal doen!✅📑🔎 https://kw.be/s/r/c/366975

Slået op af Tom Vandenkendelaere i Mandag den 25. marts 2019