Straatsburg, 16 april 2019.
Het Europees Parlement heeft de oprichting van een Europese Arbeidsautoriteit goedgekeurd. Deze nieuwe EU-autoriteit zal eerlijke arbeidsmobiliteit binnen de EU ondersteunen en tegelijk wordt de samenwerking tussen de nationale autoriteiten ondersteund, onder andere bij de aanpak en preventie van sociale fraude en misbruik. 
 
“Met de Europese pijler van sociale rechten hebben we een sterke sociale dimensie vastgelegd voor de toekomst van de Europese Unie. Vandaag is opnieuw een belangrijke stap genomen in ons streven naar een socialer Europa. In de EU werken momenteel ongeveer 17 miljoen mensen in een ander land dan waar ze wonen of vandaan komen en dit zullen er in de toekomst alleen maar meer worden. Als bewoner van West-Vlaanderen, een grensregio, vind ik dit natuurlijk een mooie ontwikkeling, maar we zullen oneerlijke concurrentie en fraude wel goed moeten aanpakken. Wetten en regelgeving staan of vallen bij goede handhaving en daar gaat deze Autoriteit ons bij helpen. Nationale arbeidsinspecties moeten ook Europees gaan werken, bijvoorbeeld door het doen van gezamenlijke inspecties.”
 
“Daarnaast zorgen we ervoor dat zogeheten verbindingsofficieren van de nationale arbeidsinspecties straks in één gebouw samenwerken en het directe aanspreekpunt zijn voor elkaar, waardoor bijvoorbeeld de Belgische arbeidsinspectie alleen maar naar de andere kant van de gang hoeft te lopen om direct contact te leggen met zijn Bulgaarse of Franse collega bij een specifieke vraag.”
“Met het akkoord dat we nu bereikt hebben zorgen we ervoor dat de Arbeidsautoriteit nog dit jaar daadwerkelijk opgericht wordt en een start kan maken. Dit is een cruciale stap voor een socialer en eerlijker Europa.”